Date geografice
Fiind asezata pe valea Siretului , comuna a fost supusa de-a lungul anilor inundatiilor provocate de de viiturile acestui riu. In urma masurilor luate prin Programul national de amenajare a bazinelor hidrografice s-a construit un dig longitudinal, care apara impotriva inundatiilor teritoriul comunei.
Datorita pozitiei geografice a comunei, clima are un caracter temperat Riul Siret continental integrandu-se in tinutul climatic al vaii Siretului. Anual precipitatiile difera de la o luna la alta, observandu-se existenta unui minim in luna februarie si aunui maxim in luna mai-iunie. Un fenomen cu o mare frecventa este ceata si vantul. Din punct de vedere hidrografic, teritoriul comunei se afla situat in bazinul mijlociu al Siretului.
O alta apa pe teritoriul comunei este piriul Borcana care trece prin partea vestica a satului Adjudeni. Exista bogate puncte de ape subterane care se afla la adincimi intre 0.5-5 m, in zona de lunca si 6-15 m pe versantul din partea vestica a comunei.
Solurile comunei Tamaseni sunt in cea mai mare parte cu caracter cernosiom fiind bune pentru agricultura, fertilitatea lor crescand prin coborirea pinzei freatice.
Din punt de vedere floristic, pe teritoriul comunei se intilnesc culturile agricole, nu exista paduri ci doar arbori izolati, care reprezinta urma padurii de odinioara.
In ceea ce priveste fauna nu se intilnesc forme specifice acestui teritoriu si nici nu se remarca o densitate de specie predominanta.
Relieful, clima blanda, vecinatatea Siretului, bogatia florei au facut ca teritoriul comunei sa fie locuit din cele mai vechi timpuri.