November 29, 2021, 7:58 am
Home Biblioteca comunala
Biblioteca comunala

BIBLIOTECA COMUNALA TAMASENI

Cultura formeaza spiritul de comunitate, constiinta valorilor nationale, constiinta de solidaritate nationala.

O asemenea institutie de cultura este Biblioteca Comunala Tamaseni.  Nu se cunosc date despre istoricul bibliotecii, dar in 1963 exista intr-o incapere a primariei o asa –zisa biblioteca cu un numar de 400 de volume carti. Pe parcursul anilor aceasta si-a imbogatit fondul de carte si s-a mutat in sediul caminului cultural, constructie ridicata de cetatenii satului si cu contributia lor materiala in 1984.

Biblioteca comunala dispune astazi de un fond  de 11314 volume, gratie achizitiilor care s-au facut pe plan local dar si datorita donatiilor venite din partea iubitorilor de carte si lectura si functioneaza in 2 sali spatioase ale caminului, la etaj, vis-à-vis de oficiul postal.

Biblioteca ii intampina pe toti cei care ii calca pragul cu frumoasele cuvinte ale lui Miron Costin: “Nu e alta si mai frumoasa si mai de folos in toata viata omului zabava decat cetitul cartilor”. Serviciiile pe care aceasta le ofera sunt accesibile tuturor, fara discriminare de varsta, rasa, religie, nationalitate, limba, statut social. Oferta culturala a bibliotecii este complexa, explicita si accesibila, unica prin capacitatea ei de a deschide calea spre o cultura generala solida si spre perfectionare profesionala.

PROGRAM DE LUCRU

Programul de lucru al bibliotecii comunale este de luni până vineri de la  800 - 16 00

CONTACT

Bibliotecar:Căliman Georgeta - Emilia

Clubul „Prietenii bibliotecii” – castigator la runda a 2-a de microgranturi

 

Biblioteca Comunala Tamaseni a participat anul acesta cu proiectul Clubul „Prietenii bibliotecii – animatie si distractie” in cadrul Programului de plati directe pentru servicii noi de biblioteca, runda a 2-a, program initiat de catreFundatia IREX.

Spre marea noastra bucurie, proiectul a fost acceptat spre implementare in biblioteca noastra, incepand cu data de 15 Martie a.c.

Acest nou serviciu a aparut din dorinta de a oferi elevilor din Tamaseni o alta modalitate de a-si petrece timpul liber in mod placut dar si util in acelasi timp si datorita faptului ca in comuna noastra exista si acum familii care au unul sau ambii parintiplecati in strainatate iar acest club ii va sprijini si pe acestia sa socializeze mai bine, sa nu se izoleze si sa nu simta lipsa parintiloratat de mult.

Clubul se adreseaza elevilor din clasele a II-a pana in clasa a IV-a.  Acestia sunt  impartiti pe grupe de varsta iar intalnirile se desfasoarasaptamanal  cate 1 ora pe saptamana.

Clubul prin toate activitatile pe care le desfasoara nu reprezinta doar un proces de invatare ci si un mijloc de socializare, comunicare prin care copiii invata ce inseamna fairplay, corectitudine, organizare.

Activitatiledesfasurate sunt de recreere, socializare, jocuri interactive, de imbogatire a cunostintelor, concursuri, ateliere de creatie, jocuri de rol.  La sfarsitul perioadei de implementare a acestui nou serviciu in biblioteca noastra elevii din fiecare grupa, vor prezenta un program artistic si  vor purta mastileconfectionate de ei in cadrul clubului. De asemenea  se vor expune toate lucrarile efectuate de acestia si toti vor primi diplome de participare.

Bibliotecar, 

Caliman Georgeta-Emilia

„Ziua mondiala a pasarilor”

„Învaţă de la păsări să fii mereu în zbor!”…

Omul trebuie sa fie in armonie cu natura. Dupa ce copiii s-au bucurat de o frumoasa prezentare powerpoint  despre ziua mondiala a pasarilor si a arborilor au redat prin desene frumoase aceste minunatii ale naturii fara de  care lumea noastra ar fi o lume moarta.


“Ziua europeana a limbilor straine” la

Biblioteca Comunala Tamaseni


Vineri 26 Septembrie 2014, Scoala Gimnaziala Tamaseni, a ales sa organizeze in cadrul Bibliotecii Comunale o frumoasa activitate intitulata “Plurilingvism intr-o Europa unita” dedicata “Zilei Europene a limbilor straine”.

Coordonatori ai acestui proiect au fost doamna profesor de limba engleza Gradinariu Crenguta si doamna profesor de limba franceza Dudau Carmen, din echipa de proiect facand parte si doamnele profesoare de limba romana Mantale Bianca si Mihaica Iulia iar ca parteneri si colaboratori PrimariaTamaseni, reprezentata de primar Andrici Ironim si Biblioteca Comunala reprezentata de bibliotecar Caliman Georgeta. A fost o manifestare, care a celebrat diversitatea lingvistica, plurilingvismul si invatarea limbilor straine pe durata vietii, scopula cesteia fiind acela de a pune accent pe experienta personala a elevilor in legatura cu studiul limbii engleze respectiv al limbiifranceze.

Pentru inceput, cei prezenti,si anume elevii claselor a VI-a, a VII-a si a VIII-a de la Scoala GimnazialaTamaseni au vizitat biblioteca si s-au familiarizat cu fondul de carte dar si cu serviciile noi de biblioteca cu care aceasta vine in intampinarea utilizatorilor ei.

A urmat prezentarea referatelor reprezentand semnificatia zilei de 26 Septembrie si importanta invatarii limbilor straine. A fost o atmosfera de sarbatoare sustinuta de scenete amuzante precum “The Ticket Inspector”, “Jack and the Beanstack”, “Au restaurant” dar si de voci frumoase, care au si cantat spre incantarea tuturor celor care am fost de fata.

Nu a lipsit nici expozita de dictionare, carti de gramatica si teste, carti bilingve din fondul de carte al bibliotecii dar nici afisele, steguletele realizate de catre elevi, iar mainile pictate au fost deosebite.

La sfarsit fiecare echipa participant a fost premiata. Felicitari!

 

Cu siguranta azi s-a bucurat steaua marelui poet al romanilor Mihai Eminescu. La împlinirea a 165 de ani de la nasterea "Luceafarului poeziei romanesti", Biblioteca Comunala Tamaseni a marcat acest eveniment printr-un concurs literar intitulat "Dor de Eminescu", la care si-au dat concursul elevi din clasele I-a A, inv. Lapusneanu Mihaela, a II-a A, inv. Fechita Petronela, A IV-a B, inv. Antochi Cristina de la Scoala Gimnaziala Tamaseni.

Activitatea a imbracat forma unei adevarate aniversari. Elevii au venit fiecare cu cate un cadou pentru marele poet: fie au recitat poezii, fie au dramatizat, au cantat, au realizat desene dar au si participat la un concurs literar.

Biblioteca a fost impodobita ca de sarbatoare. Mircea cel Batran si Baiazid din "Scrisoarea a III-a", ne-au dus cu gândul la istoria neamului nostru, "Fiind baietpaduri cutreieram", "Ce te legeni", "Somnoroase pasarele", ne-au amintit de copilarie si de frumusetile naturii, cantecele care au rasunat in biblioteca ne-au umplut inima de bucurie, iar concentrarea si atentia celor care au participat la concurs, precum si originalitatea desenelor inspirate din poeziile eminesciene ne-au dovedit inca o data ca Eminescu nu va fi uitat niciodata.

La sfarsit munca elevilor a fost rasplatita cu diplome pentru fiecare sectiune in parte, cu un semn de carte dar si cu ceva dulce.

Felicitari dragi copii!

Elevii clasei a IV-a A de la Scoala Gimnaziala Tamaseni, insotiti de dna invatatoare Ardelianu Lenuta si de dna Izabela Antonica au venit de astazi sa aduca un omagiu marelui Eminescu.

 

Ursitoarele au fost primele care au inceput spectacolul, urmate de ceilalti colegi,care, dupa ce au vizionat o frumoasa reprezentare powerpoint despre copilaria lui Eminescu si prietenia acestuia cu Ion Creanga, ne-au incantat cu un recital de versuri eminesciene. Felicitari tuturor!

 

 

 

CU CARTEA LA CEI MICI

Să citim și să dansăm; aceste două distracții nu vor face niciodată rău lumii” – Voltaire

       Din dorinta de a atrage copiii la lectura de la o varsta frageda, ne-am gandit sa mergem noi "cu cartea la cei mici".

       Impreuna cu elevi din clasele V-VII, de la Scoala Gimanaziala Tamaseni, voluntari ai bibliotecii, am poposit pentru inceput la clasa 0. Zana maseluta impreuna cu alte personaje din povesti le-au citit copiilor "Marea competitie", de Emilia Plugaru. Am povestit, ne-am ales personaje model dar am facut cunostinta si cu personaje din basme cunoscute. 

Cartile, pe care le-am adus de la biblioteca i-au incantat pe copii si impreuna cu cei mari le-au rasfoit si au citit fragmente din acestea. Fiecare a primit cate un semn de carte cu Alba ca zapada si Spiderman dar si o poezie pe care sa o citeasca in timpul lor liber

 

Pentru ca a fost un succes, vom continua din toamna sa mergem cu activitati de promovare a cartii si a lecturii si la grupele mici, mijlocii si mari de la Gradinita Tamaseni dar si la clasa 0.

 Am incheiat in pas de dans, cu promisiunea ca data viitoare ne vom vedea la biblioteca, cu alte surprize.

 

Ati fost minunati, dragi copii! Bravo!

Bibliotecar, 

Caliman Georgeta-Emilia

 

ACTIVITATEA LUNII  “COPIII AU TALENT!” - vizualizeaza

 La inceput de primavara, in perioada 18 Martie-8 Aprilie 2011, la Biblioteca Comunala Tamaseni a avut loc miniconcursul intitulat“Copiii au talent”. Protagonisti au fost elevi de la clasele a II-a, a III-a si a IV-a, membri ai Clubului “Prietenii bibliotecii” si nu numai.

In aceste trei saptamani copiii s-au intrecut pe ei insisi. Unii ne-au incantat cu pasi de dans iar altii ne-au fermecat cu voci foarte frumoase, ne-au facut sa ne amuzam prin intermediul unor frumoase scenete, monologuri si dialoguri gandite chiar de ei. De asemenea cativa ne-au impresionat si cu alte talente si anume: prezentari de diverse trucuri, teatru de papusi, jocuri de mima.

Intr-un cuvant toti au fost talentati si bravo lor ca au avut curajul sa concureze in fata unui auditoriu, care de fiecare data a fost destul de numeros.

Si cum orice concurs are castigatorii sai, pe 8 Aprilie toti participantii au fost premiati cu diplome, semne de carte realizate manual si dulciuri iar cei de pe primele locuri au primit si cateva premii simbolice.

Felicitari tuturor!

EMINESCU SI COPIII

 

Cand majoritatea elevilor revin alene spre scoala dupa o vacanta de iarna destul de lunga, elevii claselor I-a B, a III-a A si a III-a B, coordonati de doamnele invatatoare Cristina Neculai, Mihaela Lapusneanu si Petronela Fechita si-au propus sa vina la Biblioteca Comunala Tamaseni sa sarbatorim impreunana 162 de ani de la nasterea marelui Mihai Eminescu si sa participe la concursul “Eminescu si copiii”, organizat de institutia noastra.

Copiii au fost intampinati de o frumoasa expozitie de carte din fondul de carte al bibliotecii iar apoi au fost incantati cu o prezentare PowerPoint foarte interactiva a celor mai importante momente din viata lui Mihai Eminescu, mai ales din copilaria acestuia si din perioada in care l-a cunoscut pe bunul sau prieten, Ion Creanga.

Copiii curiosi au fost foarte atenti si chiar au participat si ei la prezentare dand dovada ca stiu multe lucruri despre marele scriitor.

Participantii la concurs ne-au impresionat cu frumoasele versuri recitate din poeziile lui Mihai Eminescu si de asemenea cu desenele inspirate din operele acestuia. Desenele sunt expuse spre vizitare in holul bibliotecii iat toti participantii au fost premiati cu diplome.

In final, copiii, multumiti ca munca le-a fost rasplatita, au putut sa faca o calatorie virtuala la Casa Memoriala de la Ipotesti si au audiat versuri scrise de Eminescu si recitate de mari actori precum si melodii pe versurile “luceafarului poeziei romanesti”.

Bibliotecar

Caliman Georgeta - Emilia

IN LUMEA CARTILOR


“Scoala altfel” a inceput pentru elevii clasei a IV-a B, indrumati de doamna invatatoare Andrici Amelia, la Biblioteca Comunala Tamaseni – acest univers al cunoasterii, in care poti veni  oricand pentru ca sa te informezi,  sa afli lucruri noi si sa-ti petreci timpul liber in mod placut si util.
In cadrul activitatii alese pentru aceasta zi si anume “In lumea cartilor”, elevii ne-au impresionat cu un recital de poezie, ne-au dus cu gandul la personaje din povesti si basme prin rolurile interpretate si prin costumatiile pregatite de acestia in acest sens.

A urmat un maraton al proverbelor, zicatorilor si ghicitorilor, ambele grupe si a baietilor si a fetelor fiind la egalitate iar mai apoi ne-am amuzat cu foarte multe glume spuse cu atata umor si buna dispozitie de catre elevi.

Spre finalul activitatii am ales sa le prezint  celor prezenti , cu ajutorul proiectorului si a ecranului de proiectie donate prin programul “ Biblionet – lumea in biblioteca mea” bibliotecii noastre , doua scurte fragmente din filmul “Amintiri din copilarie”, dupa cartea lui Ion Creanga, fragmente pe care cu totii le-au citit din carti dar pe care le-au urmarit cu mare atentie si cu mult interes.

Multumiti de prestatia lor si de ceea ce au vazut si au invatat, elevii s-au intors la sala de clasa pentru a-si continua activitatile propuse pentru aceasta zi si cu promisiunea ca vor reveni la biblioteca.Felicitari tuturor!

Bibliotecar,

Caliman Georgeta-Emilia

Programul national “Biblionet – lumea in biblioteca mea” esteuna din celemaiimportanteinvestitii de
anvergurapentrufacilitareaaccesului public la Internet siconstruireaunuisistemdurabil de
bibliotecipublicemoderne in Romania. Biblionetestefinantat de Fundatia Bill &Melinda Gates sieste
un parteneriatintre IREX, MinisterulCulturii, CultelorsiPatrimoniului National, Fundatia EOS
(Educating for an Open Society), AsociatiaNationala a BibliotecarilorsiBibliotecilorPublice din
Romania (ANBPR), Intuitextsibibliotecilepubliceromanesti.
BibliotecaComunalaTamaseni a fostselectata inanul 2011 alaturi de BibliotecaJudeteana
“G.T.Kirileanu”, Neamtsaparticipe in cadrulproiectului “Biblionet – lumea in biblioteca mea”,iarpe
data de 19 Ianuarie 2012 au ajuns ininstitutianoastracele 4 calculatoare de ultimageneratie, dotate
cu camere web sicasti, 1 scaner, o imprimanta, un proiectorsi un ecran de proiectie, care stau la
dispozitiatuturorlocuitorilorcomunei in mod gratuitintr-un spatiugeneros, primitorsifrumosamenajat.
Toateacestea au fostposibilesidatoritaimplicariiPrimarieiComuneiTamaseni,
prinDomnulPrimarAndriciIronim, a Consiliului Local Tamaseni, care au
realizatreamenajareasimodernizareaspatiuluibiblioteciisi care au sustinutsisustinprogramulBiblionetsi
a BiblioteciiComunaleTamaseni, prinbibliotecarCalimanGeorgeta-Emilia.
Acest program il consider de bun augur pentrucomunitateanoastra in primul rand
pentrucaprinintermediulacestuiaputemaveaacces la
maimultainformatieculturalasipentrudiversificareaserviciilor de biblioteca, in al doilea rand ne
oferaposibilitatea de aveaacces la reteaua de biblioteci on-line, la cartile in format electronic pe care
nu le avem in bibliotecanoastra de volume cu acces liber la raft si nu in ultimul rand pentru a-I
ajutapecopiisi nu numaisa-sirezolvemaiusorsimaieficientproiectele in care suntimplicati.
De acestproiect
Programul national “Biblionet – lumea in biblioteca mea” este una din cele mai importante investitii
de anvergura pentru facilitare aaccesului public la Internet si construirea unui sistem durabil de
biblioteci publice moderne in Romania. Biblionet este finantat de Fundatia Bill &Melinda Gates si
este un parteneriat intre IREX, MinisterulCulturii, Cultelor si Patrimoniului National, Fundatia EOS
(Educating for an Open Society), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din
Romania (ANBPR), Intuitext si bibliotecile publice romanesti.
 
 
Biblioteca Comunala Tamaseni a fost selectata in anul 2011 alaturi de Biblioteca Judeteana
“G.T.Kirileanu”, Neamt sa participe in cadrul proiectului “Biblionet – lumea in biblioteca mea”,iar pe
data de 19 Ianuarie 2012 au ajuns ininstitutia noastra cele 4 calculatoare de ultima generatie, dotate
cu camere web si casti, 1 scanner, o imprimanta, un proiector si un ecran de proiectie, care stau la
dispozitia tuturor locuitorilor comunei in mod gratuit intr-un spatiu generos, primitor si frumos
amenajat.
 
Toate acestea au fost posibile si datorita implicarii Primarie iComunei Tamaseni, prin Domnul Primar
Andrici Ironim, a Consiliului Local Tamaseni, care au realizat reamenajarea si modernizarea spatiului
bibliotecii si care au sustinut si sustin programul Biblionet si a Bibliotecii Comunale Tamaseni, prin
bibliotecar Caliman Georgeta-Emilia.
 
Acest program il consider de bun augur pentru comunitatea noastra in primul rand pentru ca prin
intermediul acestuia putem avea acces la mai multa informatie culturala si pentru diversificarea
serviciilor de biblioteca, in al doilea rand ne ofera posibilitatea de avea acces la reteaua de biblioteci
on-line, la cartile in format electronic pe care nu le avem in biblioteca noastra de volume cu acces
liber la raft si nu in ultimul rand pentru a-I ajuta pe copii si nu numai sa-si rezolve mai usor si mai
eficient proiectele in care sunt implicati.
 
De acest proiect pot beneficia toti locuitorii comunei. Ii pot ajuta pe cei interesati sa foloseasca
calculatorul, sa comunice cu copiii, nepotii plecati in strainatate si de asemenea sa-I poata vedea pe
acestia in timpul comunicarii cu ajutorul echipamentelor IT pe care fundatia Bill & Melinda Gates ni
le-a oferit gratuit prin programul Biblionet.
 
Acest program vine si in sprijinul celor care au deja acasa calculator si acces la Internet avand in
vedere faptul ca la biblioteca acestia pot gasi mai multe informatii, este cineva care le poate oferi
ajutorat unci cand au nevoie si un lucru important, aici se pot informa de pe Internet si apoi se pot
documenta din carti. Cei care nu au acasa aceste mijloace le vor putea folosi la biblioteca in mod
gratuit astfel incat rezultatele munciilor sa fie la nivelul cerintelor actuale.
 
Programul se bucura deja de foarte multi utilizatori.Proiectorul si ecranul de proiectie sunt
foarte utile la diverse activitati si la buna desfasurare a clubului “Prietenii bibliotecii”.Foarte
multi utilizatori apeleaza la serviciile de scanare si imprimare de diverse documente cu ajutorul
imprimantei si scanerului primite prin programul Biblionet. Avem persoane care-si trimit CV-uri
on line in vederea ocuparii unui loc de munca, se pun la curent cu diverse informatiisi nu in
ultimul rand utilizatori care vorbesc on line cu persoane dragi care fie sunt plecate in strainatate,
fie in alte colturi ale tarii.

 

Proiect SIPOCA35

Banner

VIZITATORI PE SITE

We have 8 guests online